Mökkeily

Mustion Linna – magnum-samppanjaa ja historian havinaa

Lentävä Merkurius

Yksi elämyksellisimmistä vierailuista, joita olemme saaneet toteuttaa, on ehdottomasti vierailu Mustion Linnassa. Linnan pihapiiriin astuessa tuntui kuin olisimme astuneet suoraan menneeseen aikaan. Saattoi miltei nähdä, kuinka hoidetuilla poluilla ihanassa puutarhassa käyskenteli kauniissa mekoissaan ja hatuissaan aatelisnaisia ja arvokkaasti käyttäytyviä aatelismiehiä. Puutarha on yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista. Tämä englantilaistyylinen puisto käsittää kauniita oleskelutiloja, patsaita, lampia, penkkejä, istutuksia ja siltoja.

Sisäänkirjautumisen yhteydessä saimme kuulla, että majoitumme kauniissa Hotelli Edelfeltissä. Punaiset kaartuvat portaat nousivat toiseen kerrokseen Linnan valkoisessa 1800-luvulla rakennetussa siipirakennuksessa, jonne valo tulvi useista ruutuikkunoista. Historian henkilöt tervehtivät tauluhyllyiltä meitä, kun avasimme huoneemme oven. Kauniisti sisustettu huone oli kutsuva. Myös majoituksen osalta jatkui kartanolle kunniaksi oleva tyyli. Merkille pantavaa oli myös siisteys. Huone oli moitteeton kaikin puolin. 

Ikkunoissa oli aitoa vanhaa ikkunalasia

Avatessa huoneemme ison ruutuikkunan, oli näkymä suoraan upeaan puistoon. Olisikohan kenties Marie Linder katsonut aikoinaan samaa näkymää. Olisi ollut upeaa tavata hänet, rohkean feministinaisen, joka ajoi omalla persoonallisella tavallaan naisten oikeuksia. Olisimme varmaankin istuneet kauniissa kesäillassa hyvän sampanjan kera ja pohtineet yhteiskunnallisia kysymyksiä. Juttutuokion jälkeen Marie olisi polttanut savukkeen ja ratsastanut miesten satulassa hevosellaan nummea pitkin ja varmaankin hyvästejä jättäessään rohkaissut meitä elämään itsellemme uskollisina.

Lyhyen tutustumishetken jälkeen ravintola Linnankrouvi tarjosi meille herkullisen päivällisen. Tämä neljän lajin kokonaisuus oli nautinto kaikille aisteille. Sen lisäksi, että annokset maistuivat todella hyviltä, ne olivat esteettisesti kauniita.

Ruokanautintoa lisäsi myös tieto siitä, että se oli kotimaisista raaka-aineista valmistettua ja suurelta osin lähellä tuotettua.

Menu sisälsi alkuun keittiön tervehdyksen, korvasienikeiton. Seuraavana oli vuorossa sokerisuolattua kirjolohta, kukkakaalia ja katajanmarjaa. Annos oli kaunis ja sisälsi upeita makuja. Kalaa seurasi grillattu parsa kera bottargan ja uppomunan. Liharuokaa edusti Skogsjögårdin tilan possunkylki lisukkeenaan mesiangervolla maustettua varhaiskaalta ja piparjuurta. Aterian kruunasi raparperimousse kera lakritsin ja kvinon. Linnankrouvin viinivalikoimasta löytyi saksalainen Reasling, jota ravintola ainoana maahantuojana tarjoilee.

Tunnelmallinen ravintola Linnankrouvi

Ravintola oli tunnelmallinen ja siisti, monenlaiseen teemaan soveltuva ravintola. Ei olekaan yllättävää, että arvostettu White Guide –ravintolaopas on nostanut Mustion Linnankrouvin Suomen kymmenen parhaan ravintolan joukkoon. Tämä ravintola on todellakin huomionarvoinen erilaisten kokousten, tapahtumien ja juhlien vietto paikkana tai vain ekstemporee piipahtamiseen hyvän ruoan ja juoman äärelle.

Puiston upeita patsaita

Hyvän illallisen jälkeen lähdimme tutustumaan Linnan ympäristöön tarkemmin. Upea puutarha otti vieraat vihreään syleilyynsä ja askel hidastui. Hidastui siksi, että jokaista vanhaa puuta, patsaita ja puutarhan yksityiskohtia oli aivan pakko pysähtyä katsomaan. 

Puisto oli rauhallisuuden tyyssija.

Kuinka vehreys ja kauneus vaikuttikin kokonaisvaltaisesti. Stressi ja kiireet hellittivät ja matka kiehtovaan historiaan sai alkaa. Puutarhassa oli useita suomalaiselle puutarhalle epätyypillisiäkin puulajeja ja monimuotoisuudessaan puutarha elää ja muuttuu vuoden kierron mukaan kesäisestä vehreydestä ja väreistä aina talven valkoiseen ja huurteiseen satumaailmaan. 

Käsinmaalattu pellavatapetti

Historiaa toden totta! Meidät johdatti Mustion Linnan historiaan ja sen merkittävien ihmisten elämään ammattitaitoinen opas, joka tunsi historian ja kertoi tarinaa loistavasti. Museossa olisimme voineet viettää aikaa vaikka kuinka kauan, sillä se oli täynnä upeaa taidetta, vanhoja kustavilaisia huonekaluja, kelloja, käsinmaalattuja pellavatapetteja ja kattokruunuja. 

Linna on museoviraston suojelukohde niin sisätilojen kuin ulkopuolenkin osalta. Entisajan arkkitehtuuri oli kaunista, yksityiskohtaista ja harkittua. Taiteen ja arvokkaiden esineiden lisäksi myös lattiat sekä seinät olivat taidetta itsessään. Huoneita koristi vanha ja aito parketti sekä käsin maalatut pellavatapetit.

Rakkaudensilta

Alue kokonaisuudessaan huokuu romantiikkaa. Ei ole vaikeaa kuvitella tähän miljööhön myös traagisia rakkaustarinoita. Kuten vaikka Kitty Linderin ja Marsalkka Mannerheimin romanssia, joka ei kuitenkaan johtanut suureen rakkaustarinaan, sillä Kittyn sydän kuului toiselle. Kuitenkin he olivat hyviä ystäviä läpi elämän. Tarina kertoo, että Kitty vei Mannerheimin haudalle aina Helsingissä vieraillessaan kukkia.

Herra Magnus Linder ystävällisine silmineen hymyili yhdessä ruokasalin valokuvista. Kuinka kiitollisia saammekaan olla hänelle kaikesta siitä linnan ja pihapiirin kunnostustyöstä, jonka ansiosta voimme tänä päivänä kuulla ja nähdä tämän suvun tarinaa sen iloineen ja suruineen. 

Mustion Linnan puoti

Ilta vaihtui yöhön ja yö aamuun Mustion pihapiirissä. Vinttihuoneiston avoimesta ikkunasta tuoksui kesän raikas ilma ja linnut lauloivat. Rauhallisessa tunnelmassa nautitun aamupalan jälkeen kävimme vielä kävelyllä pihapiirissä ja ostoksilla putiikissa, jossa myytiin mm Mustion oman myllyn kaurahiutaleita, joista keitettyä aamupuuroa saimme nauttia aamupalalla. Mukaan lähti myös tuliaisiksi pienpanimon Magnusin kuvaa kantava olut ja tilan omaa hunajaa.

Kiitos Mustion Linna

Tämän kaikinpuolin onnistuneen vierailun yksi merkittävimmistä seikoista on asiakaspalvelu. Mustion Linna jääkin muistoihin historian ja kauniin ympäristön lisäksi myös ystävällisestä ja lämpimästä vieraanvaraisuudesta ja ammattimaisesta palvelusta. Mikäli Linderin esi-isät ja -äidit istuisivat paviljongissa seuraamassa pihapiirin arkea, olisivat he varmasti ylpeitä ja iloisia näkemästään.

Kiitollisena kaikesta kokemastamme,

Rakkaudella,

M&M

Lue lisää: https://www.mustionlinna.fi/fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram