Saarimökkeilyä

Aamuaurinko nousee ja lämmittää jo mukavasti kertoen, että talvi on selätetty ja kevät kuljettaa kohti kesää. Puuhellalla keitetty kahvi maistuu niin hyvälle, paremmalle kuin kahvinkeittimellä keitetty, vaikka ihan samoista aineksistahan se valmistetaan. Se johtunee tunteesta.

Mökkeilyyn kuuluu paljon tekemistä, mutta yhtä merkittävä osa kokonaisuutta on myös tunnetasolla tapahtuvat asiat, joista me emme aina ole edes tietoisia. Tunnemme vain kuinka hyvä on olla. Sekin on riittävää, mutta on mielenkiintoista pohtia myös tarkemmin mitä minussa tapahtuu näinä aurinkoisina aamuina tässä laiturilla kun istun keskellä luontoa. Tämä on parasta hoitoa ja terapiaa hektisen arjen keskellä. Tässä on ihmisen hyvä olla!

Saarimökkeilyssä on oma viehätyksensä ja myös haasteensa. Kun sähköä ja juoksevaa vettä ei ole, tekee se monesta arkisesta askareesta aavistuksen haastavampaa. Saari mökkipaikkana asettaa myös rakentamiselle monia haasteita. Koska isoja koneita ei ollut mahdollista käyttää, oli työ tehtävä käsin ja luovia menetelmiä käyttäen. Kun ajattelen neljän vuoden urakkaa taaksepäin, työtunteja tältä ajalta ei kannata laskea, eikä verrata kannattavuuksia. Saaressa mökkeily on kuitenkin upeaa juuri sen omien erityispiirteidensä vuoksi. Projekti ei haasteellisuudesta huolimatta ole koskaan kaduttanut.

Noin viisi vuotta sitten ostimme pienen saaren keskeltä Keski-suomalaista järvimaisemaa, noin 500m mantereelta. Saari oli lähes koskematon. Puusto oli tiheää ja osaltaan huonokuntoista, sillä metsänhoitoa siellä ei juurikaan oltu tehty. Puiden rungot olivat upeita, suoria ja paksuja mutta oksattomia. Saaren koivuista on turha haaveilla saunavihtaa, ellei sitten ole valmis kipuamaan kymmenen metriä suoraa runkoa ylöspäin.

Ensimmäisenä saareen rakensimme kompostoivan ulkohuussin sekä varaston valmiselementeistä, jotta saimme tarvittavat työkalut rakennuspaikalle. Majoittautuminen oli ensi alkuun teltassa ja ruokaa tehtiin kaasugrillillä ja nuotiolla.
Rakensimme Kontion Kantri -rantasaunan ennen päämökkiä, sillä sauna mahdollisti peseytymisen ja pieni tupa yöpymisen. Näin päärakennuksen suurempi urakka oli helpompaa toteuttaa.

Kontion saunamökki nousi hiljalleen pilariperustuksille.

Jotta rakentaminen onnistuisi ylipäätään, oli mietittävä millä keinoin mantereelta kuljetettaisiin kaikki tarpeellinen saareen. Ratkaisuksi valikoitui Piela-Putki Oy:n laituri, joka toimisi myös kuljetuslauttana.

Mittatilaustyönä teetetty ponttoonilaituri oli suoranainen pelastus rakennusurakassa.

Ponttoonilaituriin kiinnitettiin perämoottori ja sillä saimme suuretkin hirsipaketit liikuteltua. Toki tämä tarkoitti sitä, että jokainen hirsi oli kannettava erikseen ensin lautalle ja sen jälkeen saareen. Pinoille oli tarkkaan suunnitellut paikat ja suojaamiseen tarvittavat pressut ja peitteet. Talven jäille jäi päärakennuksen sepelin kuljetus, joka hoidettiin mönkijällä. Yksi tärkeimmistä vinkeistä saarirakentamisessa onkin suunnittelu ja ennakointi. Koska mitään ei lähdetä pikaiseen hoitamaan ja puuttuvat asiat vievät paljon aikaa, osuu vanha sanonta: “Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” todellakin oikeaan.

Ponttoonilaituri oli rakennusurakan pelastus ja samalla kun tavaraa hiljalleen kuljetettiin mantereelta saareen, saattoi välillä vähän oikaista tai hörpätä termarikahvit.

Koska jäät eivät ole tarpeeksi vahvoja talvisin, eivät urakoitsijat suostuneet kuljettamaan kalustoa saareen. Ratkaisimme tämän haasteen moottorilapiolla, joka juuri ja juuri selvisi perustusten teosta. Suurimmat kivet räjäytettiin ammattilaisten avulla.

Päämökki nousi hiljalleen kahden vuoden aikana saaren korkeimmalle kohdalle.

Ihastuimme heti Kuusamo Hirsitalojen Nuuna-mallistoon. Päädyimme lopulta jonkin verran muokattuun Nuuna 85 malliin. Se oli tarpeeksi tilava mutta ei liian massiivinen. Epäsymmetrinen pohjaratkaisu avautuu ihanaan järvimaisemaan ja mökki tulviikin valoa suurista ikkunoista aamusta iltamyöhään saakka.

Suurimmat urakat ovat nyt tehtynä, mutta paljon vielä odottaa viimeistelyjä. Lisäksi pihakeittiö ja polkujen rakentaminen ovat tulevan kesän työlistalla. Kesäkeittiöön käytämme mahdollisimman pitkälle kaiken ylijääneen rakennusmateriaalin, joten keittiö muotoutuu sen mukaan, mitä materiaalia on jäänyt käyttämättä.

Jokainen raskaskin päivä päättyi rantasaunan löylyihin katsellen saunan ikkunasta auringon laskua ja peilityyntä järvimaisemaa. Oma saari, pakopaikkani arjesta.

Levollisia tunnelmia Sinulle!

Rakkaudella,

M&M

Kategoria(t): Mökkeily. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *